Сайтът на Българските музеи

Национален археологически институт с музей
размер на шрифта     A  A

Разположен в сърцето на София, Националният археологически музей се помещава в Буюк джамия – една от най-старите запазени и до днес сгради на града, датираща от ХV в.

Музеят представя експонати с изключителна художествена и научна стойност, открити на територията на българската държава - от най-ранните артефакти в Европа, свързани с първите следи от човешка дейност от 1,6 млн. г. пр. Хр. до ХVІІ в. (краят на Средновекивието).

Впечатляваща е фигурата-съд, изобравяваща Богинята Майка, намерена край с. Мурсалево и датирана в ранния неолит, почти 6000 г. пр. Хр.  А гробните находки и съкровища от времето на траките, изложени в Трезора на музея, спират дъха. Сред тях са Вълчитрънското златно съкровище, бронзовата глава-портрет на Одриския владетел Севт III, златната маска на тракийски владетел и редица други шедьоври на античното ювелирно изкуство.

Посетителите ще видят и още акценти от тракийската, елинската, римската, византийската, българската и османската култури, развивали се по българските земи, сред които и експонати от средновековната Българска държава и столиците Плиска и Преслав. Сред тях са златни и сребърни накити, уникален каменен афиш – покана към жителите на древна Сердика за гладиаторски игри, глава от бронзова портретна статуя на римския император Гордиан ІІІ, единственото копие на един от най-известните паметници, свързани с формирането на българската държава – скалният релеф Мадарски конник (под закрилата на ЮНЕСКО) и много други. Тук съхраняваме и най-старата българска икона – керамичната икона на Св. Теодор от ІХ в.

Музеят е единно цяло с Националния археологически институт, най-голямата научно-изследователска институция за археология в Югоизточна Европа и център на всички теренни археологически проучвания на територията на България.Контакти за връзка с музея

Площад Атанас Буров №1

(срещу Президентството)

Тел: +359 2 988 24 06

Е-mail: naim@naim.bg

www.naim.bg

facebook@naim.bg

Работно време:

Летен период (май-октомври)

10-18 ч.; без почивен ден

 

Зимен период (ноември-април)

10-17 ч.; почивен ден: понеделник

 

Музеят е затворен на 25 декември и 1 януари.

Работно време на 24 и 31 декември: 10 – 14.00 часа.

Цени

Вход – 10 лв.
Ученици и студенти – 2 лв.
Групи ученици, студенти, деца – над 10 души – 1 лв.
Родител/родители с деца до 16 г. – групов билет – 10 лв.
Хора с физически увреждания и войници – безплатно

 

Безплатни посещения

Всеки втори четвъртък от месеца за пенсионери

Всяка последна неделя от месеца за всички посетители