Сайтът на Българските музеи

Регионален исторически музей - Габрово
размер на шрифта     A  A

Регионалният исторически музей в Габрово е приемник на музейната сбирка към Априловската гимназия, създадена през 1883 г. През 1920 г. той се институциализира чрез Историографическото дружество, създадено от д-р Петър Цончев. През 1949 г. Музеят става държавен и се сдобива със сграда, предоставена му от Общината. През 1960 г. е обявен за окръжен, а през 2006 г. става регионален с обхват на дейност Област Габрово. 

Богатите колекции на музея включват експонати от епохата на палеолита, от късноантичната цивилизация по тези земи (IV – VI в.), от Първата и Втората българска държава, от турското владичество, от Възраждането и от индустриалния подем на “Българския Манчестер” до наши дни.

Регионален исторически музей – Габрово притежава в своите фондове богатство от близо 100 000 фондови единици. Музеят извършва своята дейност по отношение на опазването и експонирането на движими културни ценности, материалното и нематериалното културно наследство, проучването на историята на Габровския край. Музеят поддържа основна експозиция и обекти Дечкова къща и Интерактивен музей на индудстрията. Организира образователни програми и научни прояви. Структурата му включва шест специализирани отдела и три административни. Контакти за връзка с музея

Габрово

Ул. “Николаевска” № 10
Тел. 066/80 97 67

Работно време:
Зимен сезон – от понеделник до петък: 09.00 до 17.30 ч. /без обедна почивка/
Събота и неделя – по заявка
Летен сезон – от понеделник до неделя: 9.00 – 18.00 ч. /без обедна почивка през седмицата/
Обедна почивка в събота и неделя: 12.30 – 13.30 ч.