Сайтът на Българските музеи

Регионален исторически музей - Пазарджик
размер на шрифта     A  A

Пазарджишкият музей е приемник на музейната сбирка към читалище Виделина, създадена през 1907 г. През 20-те и 30-те години на ХХ век колекцията е обогатена с хиляди документални и веществени паметници, осигурили възможност за създаване на представителна експозиция. ОТ 1980 г. Музеят и Градската художествена галерия обитават специално построената сграда за техните нужди в центъра на областния град. Към момента Музеят е представителна културна институция с богат фонд, представен в основнага сграда, в Къща музей "Константин Величков" и в Етнографската експозиция. Към структурата на Музея е археологическият обект "Селищна могила в село Юнаците" и Къща музей "Александър Стамбомийски" в село Славовица. 

Фондовата и експозиционната дейност са на нивото на съвременните стандарти. Особен акцент през последните години се поставя върху научноизследователската дейност, в резултат от която се създаде и поддържа поредицата "Годишник на Регионален исторически музей - Пазарджик". Подготвят се и се отпечатват и други тематични и документални сборници. Реилизирани са поредица от успешни проекти по европейски програми, един от които е реставрацията и социализацията на средновековната църква "Свети Димитър" в село Паталеница. Контакти за връзка с музея

град Пазарджик

ул. Константин Величков 15

Понеделник – Петък:

09:00 – 17:00

Събота:

10:00 – 17:00

Неделя:

10:00 – 14:00

 

Етнографската експозиция на ул. „Отец Паисий“ № 8 е отворена за посетители всеки делничен ден от 09:00 до 17:00 ч. и събота от 10,00 до 17,00 часа! 

Къща музей „Константин Величков“ на ул „Теодор Траянов“ № 6 е отворена за посетители всеки делничен ден от 09:00 до 17:00 ч.