Сайтът на Българските музеи

Регионален исторически музей - Сливен
размер на шрифта     A  A

Регионалният исторически музей в Сливен се помещава в красива сграда на главната улица на града, построена през 1895 г. от сина на Добри Желязков – Иван. Той е една от най-старите институции в Сливен. Основан е през 1913 година като читалищен музей към читалище "Зора". В основната сграда на Музея на двата етажа е уредена изложбата "Памет от векове”.
В нея са включени оригинални паметници от фонда на музея, някои от които със световно значение. На първият етаж са изложени експонати от неолита и енеолита – съдове, култови фигурки, каменни оръдия на труда, както и бронзови оръдия и оръжия. Останалата част от експозицията на първи етаж е посветена на Траките. В района на Сливен са проучени над 20 надгробни могили, от които в залите на РИМ – Сливен попаднаха уникални и единствени по рода си предмети, показващи високото ниво на тракийските майстори.
На вторият етаж в една от залите е представено едно от най-богатите погребения от тракийската епоха въобще намирани някога. Тук могат да се видят златни фиали, златен пръстен, втората намерена в Тракия златна маска, сребърен шлем, сребърни ритони с позлата.
На този етаж са отредени зали представящи експонати от Римската епоха,както и зала "Туида".
На третия етаж е подредена временната изложба под наслов „180 години от началото на текстилната индустрия на Балканите”.

Музеят включва в структарата си още три обекта - Къща музей "Сливенски бит", Къща музей "Добри Чинтулов", Къща музей "Хаджи Димитър". ПРавежда археологически проучвания в региона и реализира научноизследвателски проекти в тематичния обхват на дейността си. Контакти за връзка с музея

Град Сливен, бул. "Цар Освободител" №18
 museum_sl@abv.bg
 044 /62 24 94

Април – Октомври
9.00 - 12.00 ч. : 14.00 – 17.00 ч.
Почивен ден - понеделник.
Ноември - Март
9.00 - 12.00 ч. : 14.00 – 17.00 ч.
Почивен ден – неделя и понеделник.

През почивните дни музейните обекти работят по заявка