Сайтът на Българските музеи

Художествена галерия "Асен и Илия Пейкови" - Севлиево
размер на шрифта     A  A

Художествена галерия „Асен и Илия Пейкови”-Севлиево е открита на 27 юни 2008г. в навечерието на 100-годишнината от рождението на световноизвестния скулптор Асен Пейков и 20 години след кончината на неговия брат, художникът – абстрактционист Илия Пейков.

ИСТОРИЯ НА СГРАДАТА

Сградата е построена през 1878г. като частен дом по поръчка на първия съдия в града след Освобождението, Илия Денчев по проект на австрийски архитект. Преди смъртта си Илия Денчев я завещава за Мирови съд. От 1976г. започва ремонт на сградата за преустрояването и в художествена галерия.

ЕКСПОЗИЦИИ

В Художествена галерия „Асен и Илия Пейкови”-Севлиево са експонирани творби (картини, скулптури, приложна изкуство) па площ 700 кв метра. на български автори творили в периода 1910-2010г.

ПАРТЕР

Зала 3

Акцент в експозицията от фонда на галерията е експозицията с творби на двамата братя Асен и Илия Пейкови.

Асен (1908-1973) и Илия (1911-1988) Пейкови са родени в София в Семейството на Никола и Невенка Пейкови.След смъртта на майката през1915г. семейството се мести в родния град на бащата-Севлиево.През 1937г. Асен Пейков завършва Художествената академия в София в класа на големия скулптор проф. Андрей Николов.Асен напуска България през 1938г..Живее в Париж, Мадрид, САЩ, докато накрая се установява в Италия.

В зала №3 можете да видите следните негови творби:

-скулптурен портрет на Емилия Боканегра (мрамор)

-бюст на Стефан Генев (бронз)

-макет на скулптурата на Леонардо да Винчи (летище Фиумичино-Рим

-авторски комплект шах, рисунки.

Илия Пейков напуска България през 1943г. и се установява при брат си Асен Пейков.Илия Пейков е основоположник на „космическата живопис” Художествена галерия „Асен и Илия Пейкови”-Севлиево притежава колекция от 20 негови творби от които 15 са показани в зала №3

Зали № 1 и 2

В залите са експонирани 33 картини (маслени бои,постел, акварел) и скулптори от фонда на галерията.Сред тях са платната на известни български художници: „Жътварки” на Енчо Пиронков, „Юли” на проф. Кою Денчев, „Прозорец” на акад. Светлин Русев, „Гора” на Христо Илев, „Мама с правнучето” на Милка Пейкова , портрети от Борис Шаров , Николай Русчуклиев Коста Петров,Евгени Поптошев, Антон Гюков.

СУТЕРЕН

В сутерена е разположена експозиция от скулптури на Кирил Анев, Митьо Солаков, Цветан Мандев, Георги Тютюнков и др.

ФОАЙЕ

Във фоайето на партера и първи етаж, както и на стълбището са експонирана графични и живописни творби на Румен Статков, Миглена Александрова, Иван Додов, Стефан Джумаданов, Иван Нинов, Евгений Босяцки, Пенчо Кулеков, Минчо Панайотов, акад. Румен Скорчев

Веско Велев и др.Скулптури на Любен Денев, Панайот Кондов, Теодора Петева, Велизар Захариев.

ПЪРВИ ЕТАЖ

Зали № 5, 6, 7, 8

В залите на първи етаж всеки месец се откриват по две гостуващи изложби както на млади, така и на утвърдени автори от страната. Откриват се тематични изложби с творби от фонда на галерията, както и изложби от гостуващи галерии от други градове с мобилни експозиции от техните фондове.

МАНСАРДА

В залата на мансардата се експонират творби на деца, на гостуващи автори, реализират се концертни продукции и театрални постановки.

ГРАДИНА НА ГАЛЕРИЯТА

В градината на галерията се намират скулптури от Първия национален симпозиум по скулптура (камък) посветен на Асен Пейков-„Природа” на Снежана Симеонова,Иван Славов и Илия Върбанов.Контакти за връзка с музея

Телефон  за връзка - 067 532 839

Васко Василев
Директор на ГХГ "Асен и Илия Пейкови"
Севлиево 5400, ул. "Стефан Пешев" 62
тел. 0675/32839

 

Работно  време:

Понеделник-  9:00ч. – 17:00ч.

Вторник -   9:00ч. – 18:00ч.

Сряда  9:00ч. – 18:00ч.

Четвъртък-9:00ч. – 18:00ч.

Петък-9:00ч. – 18:00ч.

Събота-9:00ч. – 13:00ч.

Неделя -почивен ден