Сайтът на Българските музеи

Джанановата къща – с. Габарево, общ. Павел Баня
размер на шрифта     A  A

 

Джанановата къща в село Габарево, община Павел Баня е официално открита като къща-музей „Васил Левски” на 15 декември 1984 г. Тя е принадлежала на фамилията на Васил Тодоров Джананов и е един от Паметниците на борбите за национално освобождение на България. Къщата  е исторически и архитектурен паметник на културата с местно значение.

В Джанановата къща през 1869 г. Васил Левски основава революционен комитет в село Габарево, като за негов председател е избран  Васил Джананов. През същата година от Васил Джананов е основана и Ученолюбива дружинка „Братство”, която е основоположник на читалището в селото.

Интериорът на Джанановата къща пази почти напълно вида си от периода на нейния разцвет, носещ следите на възрожденската епоха от края на ХVIII-ти и началото на ХIХ-ти век.

В приземният етаж на къщата, който жителите на селото и до днес наричат „Зала на самочувствието”, се помещава музейна експозиция с картинна галерия от творби, посветени на Апостола. Посетителите могат да видят литографиите на Александър Поплилов – „Без сън и покой”, „За бунт, за свобода”, „Навсякъде гонен, навсякъде приет” и други. Тук е изложен и портретът на Васил Левски с ореол на славата, дело на художничката Петранка Клисурова, внучка на Васил Джананов.

От 1992 г. в Джанановата къща всяка година Общобългарският комитет „Васил Левски” и община Павел баня организират на 18 юли честване на рождения ден на Апостола.

Петя Иванова

 

 Контакти за връзка с музея

с. Габарево, общ. Павел Баня, област Стара Загора. Тел. 04363/2260 – кметство

Работно време: Понеделник – петък: 8.00ч-12.00ч и 13.00ч-17.00ч
                                 почивни дни: събота и неделя