Сайтът на Българските музеи

Регионален исторически музей - Бургас
размер на шрифта     A  A

Бургаският музей е най-голямата музейна институция в Югоизточна България. Създаден през 1912 г. като частен музей към Бургаското археологическо дружество „Дебелт”. От 2000г. е утвърден за Регионален музей, който организира издирването, научното изследване и изучаване на културното наследство в региона, съхранява го във фондовете си и го представя пред публиката. Сред най-ценните експонати са богинята Кибела, датира от края на V век пр.Хр. и мраморната статуя на мъж (курос), датирана от края на VІ век пр.Хр. Куросът без глава е известен като най-ранната статуя, открита в българските земи – на полуостров Атия, които са  част от изложба за тракийската култура "Епопеята на тракийските царе: археологически находки от България" педставена за три месеца в четири от централните зали на Лувъра.

През последните 15 години Регионалния исторически музей - Бургас е активно функциониращ културен и научен институт с изградена съвременна мрежа от четири основни музейни експозиции в областния център. Те са разположени в красиви сгради – културни паметници, разположени в центъра на града.

Музеят разполага с висококвалифициран персонал и международно известни научни специалисти в областта на изследването и социализацията на културно-историческото наследство за развитие на туризма в региона.
РИМ -  Бургас координира държавната и общинските политики в Бургаска област за съхраняване и използване на културното наследство и осъществява опазването и управлението на културните ценности в разработването на национални, регионални и общински планове и програми за развитие


Контакти за връзка с музея

гр. Бургас, ул. Славянска 69

тел. +359 56 82 03 44

email: main@burgasmuseums.bg

http://www.burgasmuseums.bg/

Работното време е отбелязано на страниците на всяка една от експозициите на Бургаския музей.