Сайтът на Българските музеи

Музей на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов
размер на шрифта     A  A

Академичният музей на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” е създаден през 1956 година. Чрез снимки, документи и експонати е отразен животът на академията от нейното създаване през 1936 г. до днес.

Експозиция е подредена по тематично-хронологичен план. Своеобразни основни акценти в нея са: зараждането на идеята и предпоставките за създаването на висше училище в Свищов; личността и делото на дарителя Димитър Ценов; тържественото откриване на Висшето търговско училище и първите години след неговото създаване; развитието на ВФСИ до 1995 г., когато се преименува на Стопанска академия и след това. Като граница между двата исторически периода е поместена нова витрина със символите на Академията – старото (червеното) и новото (синьото) знаме, огърлицата на ректора, химна на Академията, студентската клетва, сребърната значка със златно покритие, която се връчва на завършилите с пълно отличие още от първия випуск до днес.

Важен акцент е витрината, в която са изписани имената на видни преподаватели и учени от Академията, създали и развили цели школи в областта на икономиката, търговското право и мениджмънта. Акцент е поставен и върху общественият и културният живот на студентите, техните инициативи и изяви, техните постижения в страната и чужбина. Особена атмосфера в залата придават ремонтираните  и освежени библиотека и писалищна маса на Димитър Ценов.

Петя Иванова – стажант Контакти за връзка с музея

гр. Свищов, ул." Емануил Чакъров" 2

Телефон: (0631) 66 201,0882 552509 

rectorat@uni-svishtov.bg 

Работно време:

9.00 - 17.00