Сайтът на Българските музеи

Музей на Софийски университет „Св. Климент Охридски”
размер на шрифта     A  A

Постоянната експозиция на музея на най-старото и авторитетно българско висше училище - СУ „Св. Климент Охридски” е открита през 1998 г. Тя е разположена в помещенията на подкуполното прострaнство на VI блок на северното крило на университета, адаптирани за музейни нужди. Основният музеен фонд съдържа веществени, документални, художествени и фотоматериали свързани с историята на университета.

Залите на Музея представят хронологически и тематично неговата история. Фотоси, изобразяващи ликовете на княз Борис І и цар Симеон Велики, възрожденски учебници, автентична моминска носия, идеята за университет в България от средата на ХІХ в., завещанието на двамата братя Евлоги и Христо Георгиеви, една от първите банки на някогашното ново здание на Първа Мъжка гимназия, в която започва дейността си Висшият педагогически курс през 1888г. са събрани в първата зала, условно наречена „Корените“.

Музейните експонати във втората зала проследяват началото на висшето образование в България, с портретите на първите двама ректори – проф. Александър Теодоров-Балан и проф. Димитър Агура, възстановка на бюрото на университетски преподавател, върху което от скоро се намира и личното копие на Закона за Университета и университетските правилници от 1925 г. на проф. Иван Шишманов, снимки и албуми на преподаватели и студенти.

Третата зала представя в едната си част университетската канцелария, с машината за щамповане на дипломите, личните вещи на доц. Милко Балан, проф. Александър Балабанов, проф. Цоньо Димитров, прожекционния апарат на проф. Богдан Филов, вещите на проф. Александър Балан – грамофон, ъгловата етажерка и стол.

Четвъртата зала акцентира върху първия голям юбилей, поставил началото на големите чествания на годишнините на Университета – 50-годишнината през 1939 г. - с архивни фотоси, поздравителни адреси и специално място за студентите.

Петата и шестата зали са посветени на съвременното развитие на университета. Представени са следващите големи юбилеи в СУ, изложени са портретите на седем от ректорите на Университета, церемониалните материали, използвани от Софийския университет, награди, които в последните години са получавали изтъкнати преподаватели, както и награди на самия Университет.

 

Петя Иванова - стажантКонтакти за връзка с музея

Град София, бул. „Цар Освободител“ 15,

Ректорат, Северно крило, блок 6, етаж 5
тел. 02 9308 558; 02 986 16 80

Изпълнителен директор: ас. д-р Симеон Хинковски

Заместник изпълнителен директор: гл. ас. д-р Радослав Спасов 

hinkovski@uni-sofia.bg ; spasov_r@abv.bg

Работно време: вторник - четвъртък 12.00 - 16.00 ч.

За посещения в друго от посоченото време - по предварителна заявка, моля пишете на посочения e-mail адрес.