Сайтът на Българските музеи

Музей на националната художествена академия
размер на шрифта     A  A

Музейната сбирка на Националната художествена академия съхранява една от най-старите и оригинални художествени колекции в България. Създадена едновременно с основаването на академията (тогава Държавно рисувално училище) през 1896 г.Тя съдържа над 14 000 художествени творби  – живопис, графика, скулптура, рисунка, дърворезба, керамика, текстил, метал, както и архиви на различни дизайнерски специалности, които периодично се излагат в галерия „Академия“. Депото се намира в сградата на НХА на ул. „Шипка“ № 1 и съхранява някои от най-добрите образци от произведения на български художници, учили в Академията през последните сто и двадесет години.

Според регламента на Музея, отразен в първия Правилник за функционирането му от 1922 г., негова основна цел е да запази екземпляри от паметниците на българската духовна и веществена култура, които да служат и като помагала в учебната работа. Развитието на музейната сбирка протича с различни темпове във времето, като живописната колекция е попълвана най-последователно между 90-те години на ХIХ и 40-те години на ХХ век.

Музейната сбирка на Художествената академия е с най-пълно издадени описи на фонда, който притежава - дори и в сравнение с пълноценно действащи музеи на държавна издръжка. През последните години музеят периодично издава своята колекция, като до този момент са реализирани четири издания. Първият каталог е „Колекция Български шевици“, който е издаден през 2008 г. През 2010 г. излиза каталогът „Колекция Дърворезба“, а през 2012 излиза и албум на същата колекция. Третият каталог на колекцията: „Музейна сбирка на Националната художествена академия. Колекция "Живопис (1896–1940)“ излиза през 2014 г.  През 2015 г. излиза четвъртото издание на Музейната колекция: „Колекция Графика. Графичното ателие на проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия (1922–1944)“ .

Петя Иванова – стажантКонтакти за връзка с музея

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1, София

Жак Коен, моб. тел. 089 9 400 792

Интернет сайт

e-mail: m.balcheva@nha.bg - Милена Балчева - уредник

Работно време:

Понеделник–неделя от 11:00 до 19:00