Сайтът на Българските музеи

Музей на куклите - Варна
размер на шрифта     A  A

Единствен по рода си у нас и един от малкото в Европа, варненският Музей на куклите отваря врати на 13 юли 1985 г. Основан е по идея на драматурга Велико Бърнев.  Експозицията представя близо 140 театрални кукли, както и елементи от декори. След прекъсване от 1990 до 2002 година тя е отново подредена от художничката Цветана Векова.

Експозицията проследява различни техники, стилове, тенденции в развитието на този своеобразен жанр на приложното изкуство, авторският почерк на водещи български сценографи като арх. Иван Цонев, Майя Петрова, Любомир Цакев, Майя Кузова, Анна Пулиева, Ангел Неделчев, Коста Ортодоксов, Петя Стойкова, Енчо Аврамов, Васил Рокоманов и други.

Изложени са театрални кукли от 24 емблематични спектакли на театъра, играни от 1952 до 2002 година. Наред с традиционните системи кукли като явайки, марионетки, петрушки, кукли-маски, маняйки, голям интерес представляват механизираните кукли с клавесинна система, които са и най-старите в експозицията. Те са участвали в репертоара на театъра още от неговото основаване преди повече от 60 години. Тяхната уникалност се дължи на сложната конструкция и механизма на задвижване изобретени от Георги Сараванов – основател на Варненския куклен театър. Тази система кукли  наподобяват марионетките, но за разлика от тях, водачът е сменен с клавиатура и куклата се води отдолу, под нивото на фигурата.

В три витрини са изложени и многобройните национални и международни награди на театъра. Така експозицията свързва в едно творческите усилия на автори, режисьори, актьори, художници, конструктори.

Музеят на куклите участва в специална изложба на фестивала  в Толоса, Испания през 1994 г.;  на  ХVII  Конгрес на УНИМА (Международен Съюз на Куклените Дейци) и Световен куклен фестивал  в Будапеща, Унгария през 1996 г.; на Международния куклен фестивал в Суботица, Сърбия през 2005г.

 Разходката е съпроводена с увлекателна беседа и обогатява театралната култура на зрителите.

Петя Иванова – стажант 



Контакти за връзка с музея

гр. Варна ул."Шейново"№5  

тел.: 052/ 608 172 и 0885 124 012

e-mail: kas_@abv.bg

Работно време: Вторник – Петък 10:00 ч. – 17:00 ч.

Събота 10:00 ч. – 14:00 ч.