Сайтът на Българските музеи

Музей на виното в Сухиндол
размер на шрифта     A  A

Музеят на виното в училище СОУ „Св. Климент Охридски” в град Сухиндол е открит през октомври 2013 г. Той е създаден по проект „Минало, настояще и бъдеще на лозарството и винопроизводството в Сухиндолския регион”. По проекта е създадено и майсторско ателие, както и група по технология на винопроизводството.

В музея са представени сортове грозде от региона, с кратка информация за тях. Учениците от майсторското ателие са направили макети на лозови масиви, намерили са и са подредили стари инструменти, използвани в лозарството и винопроизводството. Експонирани са и бутилки с вино от стъкло и керамика, изработени от учениците. Направили са и специални етикети за своето вино, което са нарекли „Виното на боговете” и е направено по стара сухиндолска рецепта.

Етнографската група по проекта е провела много разговори с по-възрастни сухиндолци относно историята на града и развитието на винопроизводството. В няколко текста, експонирани в музея, се проследява пътят на напитката на Боговете от древни времена до наши дни.

 

Петя Иванова – стажант Контакти за връзка с музея

гр. Сухиндол, СОУ „Св. Климент Охридски“, 

ул. Росица №78 

тел: 06136 29 61 – Директор 

soukliment@abv.bg

Сбирката е достъпна в работни дни по предварителна заявка