Сайтът на Българските музеи

Сарафска къща - Самоков
размер на шрифта     A  A

Сарафската къща в гр. Самоков е обитавана от известната еврейска фамилия Арие, напуснала Виена и заселила се по българските земи в края на ХVІІІ век. Възрожденският град ги задържа трайно. Спечелили си име и авторитет на влиятелни предприемачи на Балканския полуостров, създали стопански, търговски и финансови връзки с европейския пазар, представители на фамилията захващат в Самоков невиждано строителство на къщи, наричани "дворци", от които е останала една от най-малките, удивляваща ни и днес.

Изградена е през 60-те години на ХІХ век от пловдивски строители. Архитект е майстор Стефан от Одрин - проектирал типична градска симетрична къща. Около главния салон, напомнящ кубе, увенчан с великолепен резбован таван и обединяващ архитектонично етажите, са подредени служебните и жилищните помещения.

Дърворезбата по таваните и стенописната украса са напълно автентични, свързват се с разцвета на Самоковската художествена школа и са неин най-представителен образец. Освен за обитаване от членове на сарафската фамилия, къщата е използвана и като банка и търговска канцелария. Националният паметник на културата е архитектурна забележителност, посещавана от български и чуждестранни туристи - стопанисва се и се поддържа от Национален дарителски фонд "13 века България", на който е дарена.Контакти за връзка с музея

ул. Княз Ал.Дондуков 11

0879539128 
0897989738

Интернет сайт на Фонд "13 века България"

Работно време

всеки делничен ден 

от 09.00 ч. до 17.00 ч