Сайтът на Българските музеи

Музей на историята на физическата култура и спорта
размер на шрифта     A  A

Музеят на физическата култура и спорта се намира в специално пригодена зала в Националния стадион “Васил Левски”.

Музеят на спорта е създаден с Решение на Бюрото на ВКФС (Върховен комитет за физическо възпитание и спорт) и с Писмо на Министерство на културата от 26 април 1956 г.

На 1 септември 1959 г. Бюрото на БСФС (Български съюз за физическа възпитание и спорт – структура след Върховния комитет) взема Решение № 30 с Протокол № 1 “Откриване на Музей на физическата култура и спорта”, а първата музейна експозиция е открита на 30 март 1962 г. като първоначално се помещава в Спортната палата.

Музеят на спорта като ведомствена структура през годините е бил подчинен последователно както следва:

Традиции и част от успехите на българския спорт 

Вече обновен Музеят на физическата култура и спорта предлага експозиция, която е озаглавена “Традиции и част от успехите на българския спорт”. Тя показва историята на българския спорт и върховите постижения на родните ни спортисти.

История на българския спорт 

Фондовете на музея са придобити чрез дарения от известни български спортисти, състезатели и спортни деятели. Дарители са известни спортни дейци от близкото минало и настояще: Крум Лекарски, Надежда Лекарска, ген. Владимир Стойчев, бегача Григорий Педан, известни спортисти като Йорданка Благоева, Диана Йоргова, Здравка Йорданова и Светла Оцетова, Весела Лечева и много други.

Дарител е и Христо Стоичков, който предоставя своя спортна фланелка на музейната експозиция, на която всички, особено децата, се радват много, тъй като Стоичков е смятан за най-големият футболист на България за всички времена.

Едно от последните дарения, което музеят е получил е от големия български волейболист Тодор Симов, име-легенда от края на 40-те и началото на 50 – те години на миналия век. Той предоставя на музея програми, медали и отличия от период, когато българският волейбол постига първите си международни успехи на международната спортна сцена.

Над 500 експоната, фотоси и факсимилета представят първите спортни обединения – туристически дружества, клубове и организации. Сред ценните вещи на изложбата са копие на първия български велосипед, лични вещи и награди на нашите големи борци Дан Колов и Никола Петров. Посетителите могат да видят фехтовален костюм на български олимпиец от Амстердам 1928 г., както и други състезателни екипи, множество купи и колекция от завоювани от българските спортисти медали.

Една стара снимка е особено скъпа. Оригиналният фотос е от 1894 г. и на него се виждат швейцарските учители по гимнастика, пристигнали в България по покана на тогавашния министър на просвещението и разпределени в големите гимназии в страната. Тези учители на практика поставят началото на модерния спорт в страната.

Върховите постижения на родните ни спортисти 

Най-ценни и почитани са олимпийските медали, предоставени от изтъкнати спортисти като Манол Манолов - бронзов медал от Мелбърн 1956 г., Диана Йоргова, която подарява сребърният си медал от Мюнхен 1972 г. по лека атлетика, Йорданка Благоева, подарила медалите си от Мюнхен (1972 г.) и Монреал (1976 г.), както и Красимира Гюрова, участничка в българския баскетболен отбор, спечелил бронзови медали в Монреал през 1976 г., когато баскетболът за първи път е включен в олимпийската програма.

Звездите във фигурното пързаляне Албена Денкова и Максим Ставийски дариха единия от бронзовите си медали от световното първенство във Вашингтон (САЩ), както и екипите си.

Музеят на физическата култура и спорта е под № 66 в списъка на 100-те национални исторически обекта.

 

Дигитален музей на спорта

 

Музеят на историята на физическата култура и спорта е дигитализиран по проект „Знание, популяризиране и устойчиво управление на културното и спортно наследство чрез дигитализация на Музея на историята на физическата култура и спорта, гр. София“ с кратко наименование „Дигитален музей на спорта“, финансиран по линия на Програмата за участие на ЮНЕСКО за бюджетен период 2020-2021 г. и изпълнен от Министерството на младежта и спорта в качеството си на бенефициент в партньорство с „Национална спортна база“ ЕАД. Проектът цели да създаде виртуален архив в областта на историята на българския спорт, да популяризира Музея на историята на физическата култура и спорта сред различни групи хора, както и да модернизира материалната му база. Музеят притежава над 5000 артефактa, като изложените са около 1000 според възможностите на експозиционната площ.

В хода на проекта са дигитализирани над 1200 експоната от архива на музея, които ще бъдат достъпни за разглеждане на създадения за целта нов уебсайт на музея http://sportsmuseum.eu/. Създаден е и кратък рекламен филм с участието на знаменити български спортисти и дарители, който представя музея за широката публика и посетители. Изработени са брошури за музея, ново лого, както и нови двуезични  указателни табели за артефактите в музея, чиито специален дизайн е с кореспондиращи за всеки спорт индивидуални цветови кодове. За представяне на резултатите от проекта са организирани обучения във виртуален формат на 300 бр. ученици от спортните училища в България, както и конференция с участието на г-н Радостин Василев, министър на младежта и спорта.

В екипа по проекта участие взеха г-жа Катя Димитрова, директор на музея, д-р Ерина Кръстева, автор на Концепцията за дигитализация, г-н Борислав Иванов от НСБ, автор на новия уебсайт и филм за музея, и г-н Бончук Андонов, фотограф – осъществил заснемането на музейните артефакти. Контакти за връзка с музея

 

Адрес: Бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 38

Тел.: 02 930-0702 

Уредник - Катя Димитрова

Музеен сайт 

E-mail: ns_vasillevski@abv.bg

 

Контакти: тел. (02) 930-0702

Работно време: (пон. – петък) 9:00 – 17:00 ч.