Сайтът на Българските музеи

Исторически музей - Провадия
размер на шрифта     A  A

През 1959 г. в къщата на опълченеца Стефан Богданов в Провадия е създадена музейна сбирка и е подредена експозиция. Години наред тя е сред най-богатите в страната. На 1.І.2005 г. сбирката получава статут на музей. Във фонда му са събрани около 15 000 предмета от културно-историческото наследство на Провадия и селищата от бившата околия. Съхраняват се археологически находки от Праисторията, Античността, Средновековието, материали от Османския период, Новата и Най-нова история на района. Акценти в експозицията на музея са най-ранният солодобивен център “Провадия-Солницата”, късноантичната и средновековна крепост Овеч, административен, военен и духовен център на Североизточна България по време на Втората българска държава, Старобългарският манастир (ІХ–ХІ век) край село Равна с уникална колекция от 138 съда (най-голямата в страната) и надписи (най-многобройни в славянската книжовна култура от Ранното средновековие). В музея могат да се видят предмети от градския и селския бит, носии от Сърта и Тракия, оръжейна експозиция, представяща хладни и огнестрелни оръжия в периода от средата на XVIII в. до Руско–турската освободителна война и др. 
Исторически музей – Провадия е изходно място за посещение на крепостта Овеч, етнографския комплекс Ламбова къща, експозиция, посветена на композитора Светослав Обретенов и неговото семейство, Художествената галерия в града, музейните сбирки в селата Манастир, Добрина, Градинарово, Черноок, Равна, Петров дол, Черковна, Снежина, Бозвелийско и др. 

През 1967 г. група интелектуалци създават в Провадия Художествена галерия. Началото полагат писателят Вичо Иванов, дарил 30 платна живопис и графика и семейството художници Никола и Нева Тузсузови, които даряват завършените цикли платна „Тунизийци” и „История”.
В хранилището на галерията за четири десетилетия са събрани и се съхраняват над 320 творби – живопис графика, скулптора. Сред изявените автори са: Ненко Балкански, Илия Петров, Стоян Венев, Васил Стоилов, Светлин Русев, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев и др. Художествената галерия постепенно се оформя като културен център на град Провадия.

Източник: http://www.provadia.bg/Контакти за връзка с музея

Контакти:
9200 Провадия
ул.”Опълченска” № 3

тел: 0518/42033 

Работно време:
от 09:00 до 18:00 ч.
Почивен ден: неделя