Сайтът на Българските музеи

Национален музей "Христо Ботев" - Калофер
размер на шрифта     A  A

Музеят на Ботев в Калофер е отворен за посетители на 2 юни 1944 г. Той се помещава в родната къща на поета Христо Ботев, възстановена изцяло с дарителски средства по спомени на стари калоферци. През 1973 г. е отверена за посетители и новата постройка в комплекса, приютила постоянната експозиция, административната част, конферентна зала, фондохранилища. Част от музейния комплекс е и Даскал-Ботевото училище, възстановено изцяло през 1980 г. и експонирано през 1981. Контакти за връзка с музея

Адрес: 4370 Калофер, ул. „Христо Ботев” № 5

тел/факс: 03133/52-71 – екскурзоводи

тел. 03133/54 -07 – директор

e-mail: musei_botev@abv.bg

 Работно време

8.30 ч – 12.00 ч.

13.00 ч. – 17.30 ч.

Без почивен ден

Други обекти към музея

Даскал Ботево училище

През 1980 г. външният вид на сградата е възстановен във вида от 1865 г. и училището е превърнато в музей. В нея е разположена постоянната експозиция „Просветното дело в Калофер през епохата на Възраждането” , която проследява развитието на просветното дело в България и конкретно в Калофер. На втория етаж са показани възстановки на стаи от Взаимно и Класно училище, както и Учителската и Общинската стаи.

На първия етаж се намира Художественият отдел на НМ „Христо Ботев”. В изложбата са експонирани оригинални произведения на български творци, пресъздали образа на Ботев върху платно и камък. Галерията притежава творби на Димитър Гюдженов, Златю Бояджиев, Йоан Левиев, Александър Поплилов и др.

Пред сградата се намира историческият камък, от който Ботев произнася паметната си реч на 11 май 1867 г.

Обслужва се от служителите на НМ „Христо Ботев” и работи с работното време на музея. Таксите за посещения се заплащат на касата на музея.

При предварителна заявка в стаята на Взаимното училище се провеждат „Уроци по родолюбие”, връчвания на свидетелства за завършен клас и др. мероприятия.