Сайтът на Българските музеи

Национален политехнически музей - София
размер на шрифта     A  A

Музеят е създаден на 13 май 1957 г. В него се съхраняват над 22 000 експонати пазят се ценни свидетелства, свързани с живота и научното творчество на видни дейци на българската наука и техника, интересни единични изделия и др. В постоянната експозиция на площ от 1 000 кв. м са показани едва около 1 000 предмета от богатия фонд. Интерес предизвикват постоянните изложби "Началото – 120 г. български съобщения" , "Радиото в България" и "Да запишем и чуем звуците" във Факултета по журналистика и масова комуникация и др. Реставриран автомобил "Форд" и други експонати на музея присъстват в постоянната изложба на представителството на "Форд" за България – Форд Мото Пфое. Националният политехнически музей е един от създателите на Българския автомобилен клуб "Ретро", в който членуват собственици на стари автомобили и мотоциклети. Музеят предлага разнообразни образователни програми, както и витруален тур за изкушените от историята на техниката деца и възрастни. Контакти за връзка с музея

гр.София

ул."Опълченска" 66

тел. 02 / 931 80 18

e-mail: polytechnic@abv.bg

http://www.polytechnicmuseum.org/

Работно време:
9.00 – 17.00 ч. (Касата работи до 16.30 ч.)

Други обекти към музея

Музей на текстилната индустрия - Слевен

Музеят на текстилната индустрия в град Сливен е филиал на Националния политехнически музей - София. Сградата, в която се помещава музеят е първото текстилно училище у нас. Построена е през 1906 г. и е паметник на културата. Тематично музеят е посветен изцяло на производството на текстил от най-дълбока древност до наши дни и като такъв музеят е единствен в страната. Експозицията е разположена на два етажа в осем зали и представя появата, развитието и постиженията на текстилната техника, технология и машиностроене.

Обиколката в музея започва от втория етаж, където в хронологичен ред са показани ръчното и фабричното текстилно производство от епохата на ранния неолит (VII хил. пр. Хр.) до края на ХІХ век и от края на ХІХ до 70-те години на ХХ век. Разказът започва от хурките и вретената за предене, преминава през примитивните форми на тъкане – на вертикален стан и на станове с кори и гребен, през педалния стан от ХІІ век и предачните колела и чекръци, които навлизат пред ХVІ век. Акцентира се върху началото на индустриалната революция в Европа, поставена с изобретения от Джон Кей през1733 г. стан с „летяща совалка”. На стана за фигурално тъкане, дело на французина Жозеф Мари Жакард от 1804 г. може да се види и първата работеща програма, разработена на перфорационен принцип. В експозицията са представени и най-важните текстилни занаяти, развивани по българските земи –  копринарство, абаджийство, гайтанджий­ство, басмаджийство, мутафчийство и килимарство.

  На първия етаж на музея са разположени машините, с които е свързана демонстрационната част на беседата. Сред експонатите има предачна машина от 1937 г., механичен тъкачен стан с търговска марка "Княгиня Мария Луиза", произведен в Англия специално за българския пазар през 1943г. Други две зали са посветени на различни типове тъкачни и плетачни машини. Почти всички съоръжения работят и ще ви бъде направена демонстрация, за да видите на живо как функционират.

Специално място е отделено за родоначалника на българската индустрия Добри Желязков – Фабрикаджията, създал през 1834 г. първата текстилна фабрика по българските земи.  

Музеят на текстилната индустрия има зала за временни експозиции. Притежава специализирана библиотека с българска и чуждестранна литература за техника и технология на текстилното производство, както и научна и приложна периодика от същата област.

Петя Иванова – стажант