Сайтът на Българските музеи

Исторически музей - Карлово
размер на шрифта     A  A

Историческият музей в града е място, където гостите на града могат да се запознаят с миналото на Карлово и селищата на региона.
В своята 100-годишна история Историческият музей в Карлово е съхранил във фондовете си паметници на културата от древността до наши дни. Експозицията на музея е разположена на 800 кв. м, в която са представени само два от отделите на музея - етнография и Възраждане.
Сградата, в която е поместена експозицията, е една от най-представителните архитектурни и исторически сгради от епохата на Българското възраждане -пето класното мъжко училище, построено през 1871 г.
Експозицията дава възможност да се проследи историята на Карловския регион от праисторическата, античната и средновековната епоха. В специална витрина е показан макет на една от най-добре запазените средновековни български крепости - Аневско кале. С много фотоси е представен архитектурният облик на Карлово от създаването му през XV в. до Българското възраждане - изгледи от къщи, улици, чешми, писани и резбовани тавани, стенописи, пана, кладенци, калдъръми, църкви, джамии, ханове, маази, Часовникова кула, площади.

В една от залите на музея с богат снимков и документален материал се показва дейността на българското население от Карловско, участвало в националноосвободителното движение, и е възстановена стаята „Революционна клетва". Представено е участието на населението от Карловско в Браилските бунтове, Белградските легии, четите на Панайот Хитов и Филип Тотю, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Гюро Начев, Теофан Райнов, Георги Карловски - участници в борбата на Гарибалди за обединение на Италия, Ботевата чета, Сръбско-турската война (1876), Руско-турската освободителна война (1878).

Изложено е копие на знамето на Карловския революционен комитет, ушито по поръчка на Васил Левски от Мария Ганева, както и старинно оръжие -ятагани, кремъклийки пушки, руско оръжие от Освободителната война, лични вещи и оръжие на опълченци. Живописното пано на карловския художник Дечко Тодоров „Страшното" е в памет на загиналите карловци по време на Освободителната война. Показани са снимки, илюстриращи действията на отряда на ген. П. Карцов - освободителя на Карлово, Сопот и Стремската долина.
В последната зала е показан пътят на Карлово в свободна България - създаване и дейност на първия градски съвет, борбите за съединение на Княжество България и Източна Румелия и оригиналното знаме на карловските съединисти от 1884 г. На паметна дъска са изписани и имената на опълченци, участници в Сръбско-българската война.
Специално внимание в няколко витрини е отделено на дарителите от Карловско и най-вече на най-големите български благодетели Евлогий и Христо Георгиеви - спомоществуватели на карловски учили¬ща, на Женско дружество „Възпитание", читалище, фабрика „Евлогий Георгиев" (1892), Средно механо-техническо училище „Бр. Евлогий и Христо Георгие¬ви" (дн. Професионална гимназия „Евлогий и Христо Георгиеви) и др.

По заявка в Историческия музей посетителите могат да разгледат и къщата на даскал Ботьо Петков., която е изцяло възстановена. Има фото - документална експозиция и действащи чаркове за плетене на гайтани. 

Източник: http://www.karlovobg.eu/Контакти за връзка с музея

Карлово 

ул."Възрожденска"4 

тел.: 0335/ 9 47 28

Работно време 
8.00-12.00 ч.
13.00-17.00 ч.