Сайтът на Българските музеи

Изложба на Иван Фунев

31.07.2020
Съвместна изложба на Художествена галерия "Иван Фунев" при Регионалния исторически музей-Враца и Градската художествена галерия-Мездра по повод 120 години от рождението на патрона на Врачанската галерия ще бъде открита днес. Изложбата е подредена във фоайето и преддверието на Голямата зала на галерията и в нея са представени творби на големия ваятел, както и творби на творци, предали образа му в своите произведения, обясни художникът Христо Божков- завеждащ галерията:
 
"Той е роден през 1900 година в село Горна Бешовица, Врачанско. През 1946 г. е професор в Художествената академия. Неговото творчество започва много преди това. Още през 30-те години той навлиза, като художник и скулптор в българското изобразително изкуство и то като един от големите художници - новатори. Новаторството му се определя от това, че той поновому открива и тълкува явленията в живота и се добира до нови и непознати в изкуството теми от всекидневието .Той е награждаван многократно с медали. С тази възпоменателна изложба ние отбелязваме 120 години от неговото рождение. Въпреки пандемията, нашата галерия се е постарала да направи тази изложба, така че за зрителите, които искат да я видят, макар и в ограничен кръг, да може да дойдат и да я видят. Искам да добавя една много важна негова фигура, която е важна за нашия град и се казва "Победителя". Тази негова работа се намира пред зъболечението в парка във Враца. Представлява един работник. За професор Иван Фунев от идеологическа гледна точка победителят е работника. Това е негова творба, която е изработена от бронз през 1959 г. Фигура на работник с интелигентно излъчване. Главата му е гордо вдигната и погледът му е вперен в бъдещето. Тази фигура е с много изразен и запомнящ се силует, с големи и много изразителни ръце. Всички врачани я знаем като работника, но названието й е "Победителя"."

Само двама души в България имат по четири ордена "Георги Димитров" - Тодор Живков и Иван Фунев. Големият скулптор отказал да получи най-висшето държавно отличие в Народна република България - Димитровската награда.
 
Фунев е един от основателите на Дружеството на новите художници (1931). През 1956 г. заема поста председател на Съюза на българските художници. През същата година във Враца е открита художествена галерия на негово име, със сбирка от над 1500 художествени творби.
 
Изложбата в памет на скулптура Иван Фунев е открита на 12 юни 2020 г. във фоайето на Голямата зала на галерията, която носи името на професора от село Горна Бешовица.
 
Източник: БНР