Сайтът на Българските музеи

Горнооряховският музей показва в изложба най-древния гражданин на града

28.02.2019
 
Останки от най-древният жител, обитавал Горнооряховския регион са показани в изложба,подредена в Историческия музей. Това е и акцентът в експозицията, показваща находките, открити по време на Археологическо лято - 2018 г. на крепостта Ряховец. 
По неписано правило на археолозите, екипът се натъква на находката в последните дни на разкопките. В близост до външното лице на северната крепостна стена те откриват погребение на дете от тракийските племена, обитавали региона преди 5000 години.

Възстановката на гроба и пренасянето на скелета частица по частица е дело на д-р Надежда Атанасова от Националния антропологичен музей към БАН. Стъкленият саркофаг, в който са експонирани останките пък е дело на Стефан Пимпирев, който е сред многото доброволци, помагащи на Музея и археолозите в усилията им да осветят миналото на Ряховец и околностите.
 
В началото на вечерта директорът на Историческия музей Пламен Мадемов отправи благодарност към всички, които са помогнали и подкрепили каузата Ряховец. На официалното откриване на изложбата на Археологическо лято - 2018 г. присъстваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Йорданка Кушева, екипът на разкопките с ръководител Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей-Велико Търново и заместник-ръководител Мая Иванова от Исторически музей-Горна Оряховица. 
 
Представянето на някои от находките от четвъртата експедиция на крепостта събра истински светила в науката като директора на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, научния консултант на разкопките д-р Хитко Вачев, археолога Александър Чохаджиев и още много археолози, историци, учени от региона и запалени по миналото горнооряховчани. На откриването на експизицията в Музея дойдоха и много деца, повечето от които са работили на разкопките като част от уникалната за страната Археологическа школа.

 

Директорът Пламен Мадемов благодари на РИМ, с чиято помощ е била експонирана изложбата, както и на проф. д-р Константин Дочев, който е помагал по нумизматичната част. „Оценка за всичко, което се прави, пък е присъствието и напътствията на основателя на Музея Йордан Димитров“, каза още Пламен Мадемов.

Директорът на музея припомни накратко 4-годишната история на разкопките, заслугите на институциите, най-вече на Община Горна Оряховица, която поде инициативата и осигурява основната част от финансирането, на останалите министерства и институти, които подкрепиха материално или логистически каузата. С благодарствени грамоти бяха уважени спомоществователите, създали по-добри условия за екипа на разкопките.

Източник: Дарик