Сайтът на Българските музеи

Уики фотомаратон в Национален политехнически музей

30.11.2017

Вчера 11 март 2017 г. Националния политехнически музей в София стана домакин на първия по рода си у нас уикипедиански фотомаратон. Тaкa нареченото събитие от тип photo-thon се организира съвместно от Национален политехнически музей и българското уики общество. Инициативата е уникална по рода си и е прекрасен пример, който може да бъде приложен и в други музеи, галерии, читалища, театри.

Организаторите приканиха да се включат всички фотографи, без значение любители или професионалисти, с компактни фотоапарати или професионални такива. Идеята на такива събития, организиращи се по света от години, е заснемането на експонати в музейна среда и своевременното им качване в свободната онлайн енциклопедия Уикипедия. Там те присъстват под свободен лиценз и служат за онагледяване милионите статии на сайта - само на български език те са 228 130. По този начин се насърчава разширяването на много от тях, както и създаването на нови. И още по-глобално погледнато - насърчава се търсенето на знание и се популяризира науката, представена ни по интригуващ начин, сигурни източници и достъпен език. Точно това са идеите, които обединяват хората, стоящи зад българския клон на Уикипедия.

Събитието отбеляза обнадеждаващ интерес. Събралите се посетители от всички възрасти имаха възможност буквално да се докоснат до основите на технологиите, които днес всички използваме и намираме за даденост. Част от постоянната експозиция на музея (около 1000 музейни единици от общо 22 000) са научните първопостижения  в техниката за измерване на времето; парните и горивните двигатели; минното дело и добива на розово масло; шевните и пишещи машини; изчислителна, кино, фото, музикална и звукозаписна техника; астрономия, геодезия и др. 

Още с влизането в експозицията се вижда внушителният модел "FORD A" -  модел с четирицилиндров двигател, произведен в САЩ през 1928 г. и реставриран от "Мото-Пфое ЕООД". Представен е и макет на триколката на Бенц, както и най-дълго произвежданият автомобил - Ford, модел Т (от 1908 дo 1927 г.). Сред други по-забележителни експонати са: дървен велосипед, изработен от Гено Арабаджията през 1880 г.; стандартен велосипед "Балкан", превърнат в соларен; телескопът "MERZ" на д-р Петър Берон; електроорган, изобретен и конструиран от Крум Генов (1914-2003) и съдържащ над 14 000 ел. платки и 33 000 спойки; пианото на певеца и композитор Георги Минчев; студийна камера "BOSCH" oт Германия 1969 г., използвана от БНТ в началото на 70-те до края на 90-те г.; електромеханична телефонна централа "SIEMENS" oт Германия 1930 г., работила в сградата на Съдебната палата до средата на 2000 г. и др.

На 13 май 2017 г. Националният политехническия музей ще чества своята 60-та юбилейна годишнина и се счита, че фотомаратонът е едно от множеството събития (общо около 60), които са подготвени специално за случая. Събитието беше отразено на място и от екип на БТВ Медиа Груп.

Сайт на Национален политехнически музей гр. София

Страница във фейсбук

Български клон на Wikipedia

Страница на Българския клон на Wikipedia във фейсбук

12 март 2017 
 
Добрин Добрев - стажант