Сайтът на Българските музеи

Спомени за Вулкан. Изложба на Саркис Саркисян

31.07.2017

На 24.02.2017г / петък/ от 18:00 часа в зала 5 на Градска художествена галерия-Варна/Varna City Art Gallery ще  се открие фотографската изложба на Саркис Саркисян Спомени за Вулкан

"Изложбата отбелязва 10 годишнината от края на това, което наричаме "Вулкан"- обител на свободния дух на варненските творци от 80те години на миналия век."

В деня на откриването ще може да закупите и специално изготвения годишен календар с фотографии от фасадите на емблематичната сграда.

Изложбата ще открие варненския художник Георги Лечев в присъствието на автора.

От 1975 г. бившата фабрика Вулкан във Варна се превръща в една истинска фабрика за изкуство. В нея експериментът, бохемата и вдъхновението раждат една свободна територия на изкуството, в която група млади графици и художници като Стоимен Стоилов, Георги Лечев, Ванко Урумов, Милко Божков, Петьо Маринов, Венцеслав Антонов, Александър Капричев, Снежина и Емил Попгенчеви, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев, Владимир Иванов, Венелин Иванов намират бързо свои последователи сред варненските художници. Вулкан се превръща в комплекс от ателиета, в който работят над 70 творци. Тяхното изкуство е оставило своите живописни следи по стените на сградите. 

Известният варненски фотограф-художник Саркис Саркисян ги е видял като абстрактнa живопис, спомен за вдъхновението на художниците от Вулкан. Това не са картини, не са стенописи, не са графити, които проблематизират средата, това са постграфитите по стените на Вулкан. Те са документ на времето, а самите фотографски кадри на Саркисян са произведения на изкуството. Това са образи от спомен. Няма го Вулкан и без изкуството пространството е пусто.
Пламена Димитрова-Рачева

САРКИС САРКИСЯН се занимава професионално с фотография от 1971г. Работи като фотограф към ОС на БСФ – Варна. Участва в национални изложби на фотографията и е носител на Първа награда на фотоизложба БЪЛГАРИЯ СТАРА И МЛАДА, на бронзов медал на изложба ИНТЕРПРЕС ФОТО, Хавана през 1980 г. Носител на сребърен медал на конкурса на ПЕНТАКОН ОРВО. Същата година получава сребърен медал във фотоконкурса в МОСКВА ПРИГЛАШАЕТ. Участва в конкурси на вестниците Поглед, Работническо дело, Спорт, в Международен конкурс на вестник Съветски спорт. За фотографиите си е отличен със златни медали. Работи като кореспондент на вестник Съветски спорт за България. Неговите снимки от 70-те и 80-те години на ХХ век документират историята на ателиетата на варненските художници във фабриката ВУЛКАН. Представил е над четирдесет самостоятелни изложби с фотография в България, Русия, Украйна, Холандия и др. Член на Съюза на българските журналисти и Председател на групата на варненските фотографи. Има защитено звание фотограф-художник. Живее и работи във Варна.

офис +359877612363
www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery/