Сайтът на Българските музеи

„Дарени и спасени съкровища“ – постоянна експозиция на РИМ Бургас

30.09.2017

Постоянната изложба „Дарени и спасени съкровища“ е експонирана в красивата възрожденска сграда на Историческия музей,  намираща се на ул. „Лермонтов“ № 31 в Бургас.  Културните ценности представени в изложбата  са придобити от незаконен трафик преминаващ през Република България от Централна Европа към Турция, в периода 1996 – 2000г. Благодарение на истинския професионализъм на служителите на Митница Бургас, съвместно с Интерпол  ценностите са спасени и предадени на музея в Бургас, след проведените законови процедури.

Уникалната изложба представя десетки ценни произведения на европейското приложно изкуство с висока художествена и музейна стойност. Изложени са най-представителните експонати от  двете колекции задържани на митническия пункт Малко Търново, които  произхождат от Франция, южна Германия, северна Италия и бившата Австро-Унгарска империя и са свързани с най-прочутите художествени ателиета на имперска Европа от XVIII - XIX век. Първата колекция , която постъпва в музея е от  1996 г.  т.нар. „френска” , която включва 13 настолни часовници, 32 бр. вази и 11 бр. свещници към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. През 2000 г. е задържана на митницата и втората т.нар. „румънска“ колекция, която също е предадена в музея . Тя съдържа картини, рамки за картини, огледала, ракла с резбована украса и сервизи.

Изящните и красиви ценни предмети в изложбата, им дават висока колекционерска стойност.

По-голямата част от постъпилите експонати са били в тежко състояние, което налага тяхната реставрация , отнела почти четри години.

Изложбата „Дарени и спасени съкровища” е създадена по инициатива на Цоня Дражева и ежегодно се обогатява с реставрирани експонати. Тя е една голяма културна придобивка , както за Бургас,  така и за нашата страна.

Силвия Митрева - стажант